5 Werelderfgoed locaties in Spanje die je gezien moet hebben
Een vakantie naar Spanje is meer dan alleen zon en strand. De Spaanse cultuur en natuur trekken jaarlijks vele miljoenen toeristen aan. En dat is niet zonder reden. In totaal zijn er bijna 50 Spaanse locaties opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Alleen China en Italië staan vaker op de Werelderfgoedlijst vermeld dan Spanje. Wij zijn de Werelderfgoedlijst ingedoken en hebben deze ingekort tot 5 Werelderfgoed locaties in Spanje die je volgens ons gezien moet hebben.
1. Alhambra, Generalife en Albaycín (Granada, Andalusië)
Granada: een stad met prachtige straten, Arabische invloeden, fantastische tapas en flamenco straatartiesten. De meest populaire en toeristische plek in Granada is zonder twijfel het Alhambra. Het is misschien wel het meest romantische gebouw ter wereld, vol met prachtig versierde paleizen met verborgen binnenplaatsen. Ook het Generalife zomerpaleis en de prachtige tuinen van Generalife zijn een bezoek waard. Hier kwamen de koningen vanaf de 13e eeuw om te ontsnappen aan de officiële aangelegenheden van het paleis.
Zorg dat je je tickets voor het Alhambra en Generalife zo vroeg mogelijk boekt. De toegang is beperkt en deze bijzondere Werelderfgoed locatie is soms weken van tevoren al volgeboekt. Heb je nog tijd over na het Alhambra en Geralife? De oude Arabische wijk Albaycín is de beste plaats om alle islamitische invloeden in Granada te zien. De wijk is gevuld met smalle straatjes en witte gebouwen met af en toe een vleugje kleur. Dit maken het tot een unieke wijk om doorheen te slenteren.
2. Palmeral de Elche (Provincie Alicante, Valencia)
Palmeral de Elche bestaat uit 97 verschillende boomgaarden binnen en buiten de stad. Dit maakt het één van de grootste palmentuinen ter wereld, wat voor een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO heeft gezorgd. Het palmbos werd oorspronkelijk gebouwd door de Arabieren, toen zij zich in Elche vestigden. Tegenwoordig wordt er nog steeds gebruikt gemaakt van het oorspronkelijke irrigatiesysteem.
De meeste palmen liggen aan de oevers van de rivier Vinalopí en sommige palmbossen zijn omgevormd tot stadsparken. Je vindt hier wandelroutes van 2,5 tot 10 kilometer lang die je naar de mooiste plekjes van de Palmeral de Elche brengen. Wil je graag meer weten over de geschiedenis van het palmbos? Breng dan een bezoek aan het museum: Museo del Palmeral.
3. Las Médulas (Provincie Léon, Castilië-Leon)
De grootste goudmijn van het Romeinse rijk. Of eigenlijk: alles wat er nog van over is. De Romeinen exploiteerden de rijke goudvoorraden van Las Médulas met behulp van de kracht van water. Mede dankzij deze techniek is de locatie opgenomen in de Werelderfgoedlijst.
Na twee eeuwen stopten de Romeinen met hun activiteiten en lieten een verwoest gebied achter. Gelukkig voor ons is het gebied goed bewaard gebleven en kun je hier nu genieten van de tunnels, de bergen en de spectaculaire uitzichten op de rode toppen die in de rotsen zijn uitgehouwen. Tijdens het wandelen passeer je verschillende kastanjebossen, waarvan sommige meer dan 600 jaar oud zijn. Deze bomen zijn door de Romeinen geplant om een ecosysteem te creëren en om arbeiders in de regio te voeden.
4. Historische ommuurde stad Cuenca (Córdoba)
Hou je van betoverende steden en historische gebouwen? Dan is Cuenca een stad die bovenaan je lijst hoort te staan! Deze goed bewaard gebleven middeleeuwse vestingstad ligt zo’n 145 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Madrid. Cuenca staat op de Werelderfgoedlijst vanwege de beroemde Casas Colgadas (hangende huizen), de stadsmuren, de allereerste gotische kathedraal in het land, het middeleeuwse fort en andere architecturale structuren die tussen de 12e en 18e eeuw zijn gebouwd. De stad zelf is een stuk ouder en werd tussen de 6e en 12e eeuw gebouwd door de Moren.
5. Ibiza, biodiversiteit en cultuur (Ibiza)
Ibiza staat bekend om zijn clubs, stranden en hippiemarkten, maar wist je dat het eiland een plek op de Werelderfgoedlijst heeft bemachtigd? De redenen hiervoor zijn de rijke cultuur en biodiversiteit. De archeologische plekken Sa Caleta en Puig des Molins laten zien dat het eiland een belangrijke rol speelde in de vroege geschiedenis van de mediterrane economie. Dalt Vila, het historische gedeelte van Ibiza-Stad, is één van de best bewaard gebleven en grootste vestingen in het Middellandse Zeegebied en geeft je een kijkje in een fascinerende en kleurrijke geschiedenis.
Ten slotte speelt Posidonia oceanica een grote rol bij het in stand houden van het ecosysteem. Posidonia oceanica is een zeegrassoort die alleen in het Middellandse Zee-gebied voorkomt en is belangrijk voor allerlei vissoorten, zeeslakken, zee-egels en hun nageslacht. Daarnaast is de zeegrassoort belangrijk voor de kwaliteit van het water in de baaien.
Wat ons betreft allemaal goede redenen voor een plek op de Werelderfgoedlijst, en zeker een weekend trip of vakantie waard!
Verhuizen naar een cultureel paradijs als Spanje?
We kunnen ons goed voorstellen dat je wel wil verhuizen na het lezen over alle Werelderfgoed locaties in Spanje! Vanuit de Costa Blanca reis je gemakkelijk naar plekken als Ibiza en Granada. Daarnaast vind je hier zelfs én van de bovengenoemde Werelderfgoed locaties, namelijk: Palmeral de Elche. Wij helpen je graag bij de zoektocht naar jouw droomhuis. Neem contact met ons op voor meer informatie!