Een gids voor het verhuren van je vakantiehuis in Spanje

Een gids voor het verhuren van je vakantiehuis in Spanje

Als op één na populairste toeristenbestemming ter wereld is Spanje een toplocatie om een vakantiehuis te hebben en te verhuren. In 2019, het jaar voordat het coronavirus opdook, bereikte het aantal toeristen in Spanje een nieuw record van 83,7 miljoen. Toerisme is dan ook goed voor bijna 12% van het bruto binnenlands product. We vertellen je graag meer over wat er komt kijken bij het verhuren van je vakantiehuis in Spanje én wat het oplevert.  

Toestemming om je vakantiehuis in Spanje te verhuren

In de meeste regio’s in Spanje heb je een vergunning nodig om een vakantiehuis te mogen verhuren. Het is dan ook van cruciaal belang dat je onderzoek doet en ervoor zorgt dat de woning voldoet aan de criteria voor vakantieverhuur volgens de lokale wet. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan centrale verwarming en airconditioning. Ben je op zoek naar een vakantiehuis aan de Costa Blanca of Costa Cálida? Dan heb je hiervoor verhuurlicentie nodig. Wij kunnen je precies vertellen welke huizen en appartementen hiervoor in aanmerking komen, en wat hiervoor nodig is. Zo ben je zelf geen onnodige tijd kwijt aan het doen van onderzoek en nemen wij wat zorgen uit handen.  

Inkomsten van vakantieverhuur in Spanje

Het verhuren van je vakantiehuis in Spanje kan zorgen voor een jarenlange stroom van inkomsten. De opbrengsten uit verhuur zijn afhankelijk van een aantal factoren. Wil je zelf de helft van het jaar in het tweede huis in Spanje vertoeven om vanuit Spanje te werken? Dan vallen de huuropbrengsten lager uit dan wanneer je maar een week in je vakantiehuis zit en het de rest van het jaar verhuurt. In het laatste geval heb je een flink passief inkomen dat groeit. Uiteraard is de opbrengst ook afhankelijk van de locatie en de grootte van het huis. Zo zijn inkomsten van verhuur aan de kust hoger dan in het binnenland.  

Belastingen bij verhuur van je vakantiehuis in Spanje

Uiteraard zijn er naast de inkomsten die een vakantiehuis oplevert ook enkele kostenposten. Als huiseigenaar in Spanje ben je verplicht om onroerendgoedbelasting, ook wel Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI), te betalen. Dit is ongeacht of je permanent in het onroerend goed woont of niet. Daarnaast moet je ook je inkomsten van het verhuren van je vakantiehuis in Spanje aangeven bij de Spaanse belastingdienst. Als EU- burger kun je uitgaven zoals hypotheeklasten, schoonmaakkosten en beheerskosten verrekenen met de belastingen die je betaalt.  

Je vakantiehuis in Spanje verzekeren

Het is aan te raden om een vakantiehuisverzekering af te sluiten. Je kunt hiermee kosten dekken als bijvoorbeeld onopzettelijke schade aan het vakantiehuis, algemene diefstal en diefstal door gasten en bescherming van het zwembad. De kosten zijn afhankelijk van de locatie van het vakantiehuis, de woonoppervlakte, het aantal slaapkamers en de faciliteiten.  

Hulp bij het verhuren van je vakantiehuis in Spanje

Tegenwoordig worden vakantiehuizen vaak verhuurd via platformen als Airbnb, Booking.com en HomeAway. Het proces van verhuren via deze platformen is gemakkelijk, maar zeker niet goedkoop. Daarnaast moet je alsnog zelf de regelmatige schoonmaak, reparaties en sleuteloverdracht die nodig zijn bij vakantieverhuur regelen. Je kunt er ook voor kiezen je vakantiehuis te verhuren via beheerders van vakantieverhuur in de regio. Zij nemen alles voor je uit handen, zodat je zelf niks meer hoeft te regelen. Het kan in Spanje soms echter moeilijk zijn om iemand te vinden die betrouwbaar is. Daarnaast brengen deze verhuurbedrijven vaak hoge kosten met zich mee, waarmee je rekening moet houden bij de algehele winstgevendheid van je vakantiehuis. Zij brengen vaak een bepaald percentage van de huurinkomsten in rekening.  

Betrouwbare partner

Bij CostaFuturo vinden we het onnodig om hier hoge kosten voor in rekening te brengen. Koop je een vakantiehuis of investeer je in een vakantiehuis in Spanje via ons? Dan brengen wij je, indien gewenst, in contact met betrouwbare partners op gebied van beheer, onderhoud en/of verhuur. Wij helpen je graag om het zo makkelijk mogelijk te maken! Neem contact met ons op of bekijk onze pagina over verhuur van je vakantiehuis voor meer informatie.
Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *