Een vakantiehuis in Spanje kopen: hier moet je op letten

Spanje wordt jaarlijks door steeds meer en meer Europese toeristen bezocht. Het is dan ook niet gek dat het land veel Noord Europese, en dus ook Nederlandse, huizenkopers aantrekt. Want waarom zou je iedere zomer de hoofdprijs voor een vakantiehuis betalen, als je ook zelf een vakantiehuis in Spanje kan kopen? Je hoeft dan niet langer een jaar van tevoren je vakantiehuis te boeken en kan zelfs last-minute naar je vakantiehuis vliegen. Een ander bijkomend voordeel is dat je ook in de winter van je vakantiehuis kan genieten í©n je het vakantiehuis kan verhuren op de momenten dat je er zelf niet bent.

Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, een vakantiehuis kopen in Spanje? En waar moet je op letten? We hebben de 6 belangrijkste zaken voor het kopen van een vakantiehuis voor je op een rij gezet.

1. Kies de regio in Spanje waar je een vakantiehuis wil kopen

Allereerst is het belangrijk om de locatie van jouw vakantiehuis in Spanje te bepalen. Doordat Spanje een groot land is zit er veel verschil in woningprijzen, klimaat, bereikbaarheid en reistijd vanaf Nederland. Zo is de gemiddelde dagtemperatuur aan de Costa Blanca in de winter 17 í  18 graden, maar kan het in het binnenland een stuk kouder zijn. En je bent vanuit Nederland langer onderweg naar een vakantiehuis in de buurt van Cí³rdoba, dan naar een vakantiehuis in de buurt van Alicante.

2. Stel je woonwensen vast

Het is goed om van tevoren je woonwensen voor je vakantiehuis op een rijtje te zetten. Wil je bijvoorbeeld een extra slaap- en badkamer voor familie of vrienden die op bezoek komen? En vind je het belangrijk om een priví© of gedeeld zwembad te hebben? Of neem je liever een duik in de zee en wil je een huis of appartement op steenworp afstand van het strand? Het is daarnaast voor je vakantiehuis in Spanje ook goed om de afweging te maken tussen bestaande bouw en nieuwbouw.

3. Zoek een betrouwbare makelaar

Vastgoedmakelaar is geen erkend beroep in Spanje. Dit betekent dat iedereen makelaar kan worden en jij daardoor veel risico kan lopen. Het is dan ook aan te raden om een betrouwbare (Nederlandse) makelaar te zoeken. Een goede makelaar helpt je bij meer zaken dan alleen bij het aankoopproces. Zo ontvang je bij ons bijvoorbeeld ook ondersteuning bij fiscale zaken, bouwkundige werkzaamheden en onderhoud aan de woning. Daarbij betaal je hiervoor geen extra kosten. De verkopende partij betaalt namelijk de courtage (ook wel makelaarskosten).

4. Stel je budget vast

Het voordeel van een makelaar is dat jullie samen het budget en de eventuele financieringsmogelijkheden op kunnen stellen. Hierdoor hoef je zelf niet uit te zoeken hoe het zit met de financiering en hypotheek van jouw vakantiehuis in Spanje, en kom je ook niet voor verrassingen te staan.

5. Je potentiële vakantiehuis bezichtigen

Het leukste deel van de huizenjacht is natuurlijk het bezichtigen van woningen. Een fysieke bezichtiging is op het moment wat gecompliceerder vanwege corona. Maar de verwachting is dat het in de loop van het jaar weer makkelijker wordt om naar Spanje af te reizen. In de tussentijd is het in veel gevallen gelukkig ook mogelijk om een huis digitaal te bezichtigen. Ben je op dit moment al in Spanje? Dan is het natuurlijk mogelijk om fysiek een huis te bezichtigen.

6. Je vakantiehuis in Spanje verhuren

Een vakantiehuis in Spanje kopen om te verhuren is een goede optie. De Costa Blanca en Costa Cí¡lida zijn bijvoorbeeld populaire locaties voor toeristen. Er is dan ook een ruime vraag naar vakantiewoningen. Wil je je vakantiehuis verhuren aan toeristen? Dan moet je je huis registreren in een specifiek Spaans gemeenteregister. Verhuur je je vakantiehuis zonder vergunning? Dan riskeer je een boete. Ook bij het verhuren van je vakantiehuis in Spanje is het goed om de hulp van je makelaar in te schakelen. Zo riskeer je geen boete í©n krijg je hulp bij het verhuren van je huis en alle zaken eromheen.

Op zoek naar een vakantiehuis

Ben je ook enthousiast geworden over het kopen van vakantiehuis in Spanje, maar wil je graag hulp bij dit proces? CostaFuturo regelt alles om het kopen van een huis aan de Costa Blanca of Costa Cí¡lida zo makkelijk mogelijk te maken. Wil je weten wat CostaFuturo concreet voor jou kan doen? Neem dan contact met ons op.