Remote werken in Spanje: alles wat je moet weten
Droom je ervan om te overwinteren in een warm land? En laat jouw werk het toe om te werken vanuit het buitenland? Dan is remote werken in Spanje wat voor jou! Helemaal in deze tijd, waarin de kosten van levensonderhoud in Nederland snel stijgen, is Spanje de ideale bestemming voor een workation. In deze blog vind je de voordelen van remote werken in Spanje, belangrijke zaken waar je aan moet denken én de beste steden voor een workation.
De voordelen van remote werken in Spanje
Er zijn genoeg redenen op te noemen om (tijdelijk) naar Spanje te verhuizen: het eten, de wijn, de Spaanse cultuur, het strand. Maar naar Spanje verhuizen heeft nog veel meer redenen voor jou als remote werker!
- Geen tijdsverschil. Spanje ligt in dezelfde tijdzone als Nederland. Dit betekent dat je niet om 4 uur ’s nachts je wekker hoeft te zetten om bij een meeting te zijn of alwéér een meeting mist omdat je verkeerd in je agenda hebt gekeken.
- De winter overslaan. Natuurlijk ligt het eraan waar in Spanje je gaat wonen, maar als je voor de Costa Blanca of Zuid-Spanje kiest heb je de grootste kans op aangename temperaturen en veel zonuren. Daarbij is het in de wintermaanden ook nog eens tot anderhalf uur langer licht in Spanje. Hierdoor voelt het niet als winter.
- Ontspannen buiten werktijd. Kies je voor een woonplaats aan de kust? Dan kan je in je pauze of na werktijd lekker op het strand vertoeven of een mooie wandeling maken door één van de vele natuurgebieden. Een goeie manier om je hoofd leeg te maken en met energie weer aan een nieuwe werkdag te beginnen.
- Buiten sporten. Spanje is een paradijs voor buiten sporten en outdoor activiteiten. Fietsen, hardlopen, watersporten, balsporten, er is voor ieder wel wat wils. Door het aangename klimaat kan sporten het hele jaar door in de buitenlucht.
- Goedkoop levensonderhoud. De kosten van levensonderhoud zijn een stuk lager in Spanje. Zo lagen in 2021 de restaurantprijzen en de prijzen voor boodschappen tot 29,7% lager dan in Nederland. Dat betekent dat je flink wat geld kan besparen door een deel van het jaar door te brengen onder de Spaanse zon.
- Buiten de deur werken. Heb je geen goede werkplek thuis, of ben je je thuiswerkplek even zat? Dan kan je in de grotere steden terecht bij co-working spaces of soms ook cafés. Het voordeel is dat je hierdoor ook nog eens makkelijk andere remote werkers ontmoet.
Waar moet je aan denken als je remote gaat werken?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Om te zorgen dat je straks zonder zorgen aan de slag kan is het goed om alvast over onderstaande zaken na te denken.
- Internet. Het belangrijkste bij remote werken is natuurlijk het internet. Gelukkig is dit in Spanje goed geregeld en scoort Spanje hoog wat betreft internetsnelheid. Als je in of nabij een stad woont kun je er vanuit gaan dat het internet snel en stabiel genoeg is voor videobellen.
- Werktijden. De dagindeling in Spanje is over het algemeen wat anders dan in Nederland. De lange middagpauze, ook wel siësta, is bij veel Spanjaarden nog steeds een gewoonte. Dit betekent dat veel bedrijven van 14:00 tot 16:30 of 17:00 gesloten zijn. In de grotere steden wordt de siësta tegenwoordig niet overal meer gehouden en kan je soms de hele middag bij winkels en bedrijven terecht. Je kan er natuurlijk voor kiezen om het Nederlandse ritme aan te houden, maar als je werk het toelaat kan je ook met de Spanjaarden meedoen en in je pauze lekker een middagdutje doen.
- Werkvisum. Als Nederlander mag je overal in de Europese Unie werken. Dit betekent dat je geen werkvisum nodig hebt voor Spanje. Wil je langer dan drie maanden remote werken in Spanje? Dan moet je een NIE (Número de Identidad de Extranjero) aanvragen. Dit is een fiscaal identificatienummer en is te vergelijken met je BSN. Als laatste is het belangrijk om rekening te houden met de 183-dagenregeling. Ben je in één jaar langer dan 183 dagen in Spanje? Dan word je als Spaanse inwoner gezien en moet jouw werkgever (of jijzelf als zzp’er) in Spanje inkomstenbelasting betalen.
- Verzekeringen. Voordat je remote gaat werken in Spanje is het aan te raden om de voorwaarden van je reisverzekering te checken, of als je deze nog niet hebt een reisverzekering af te sluiten. Zorg dat de reisverzekering de volledige duur van je “reis” dekt en dat de hoogte van de dekking genoeg is voor alle spullen die je meeneemt. Schrijf je je in Nederland uit? Neem dan vooraf contact op met je verzekeraar om te controleren of je verzekering wel doorloopt als je geen vast adres in Nederland meer hebt. Zo kom je in Spanje niet voor verrassingen te staan.
- Taalbarrière. Niet alle Spanjaarden spreken Engels. Hierdoor kan communiceren soms lastig zijn als je de Spaanse taal niet spreekt. In de grotere en toeristische steden wordt er vaak wel een redelijk woordje Engels gesproken, maar het kan zeker geen kwaad om voor of tijdens je verblijf in Spanje een cursus Spaans te volgen. Zo kom je makkelijker in contact met locals!
- Hoogseizoen. Het hoogseizoen in Spanje loopt ongeveer van mei tot en met augustus. Dat betekent dat het deze maanden erg druk is qua toeristen. Daarnaast lopen ook de temperaturen flink op in deze periode. De beste periode om remote te werken in Spanje is dan ook tussen september en april. Heb je een (tweede) woning in Spanje? Dan kan je ervoor kiezen om je woning te verhuren in het hoogseizoen. Wil je zelf een woning huren? Dan zijn de huurprijzen een stuk lager buiten het hoogseizoen.
De beste steden om remote te werken in Spanje
Er zijn ontzettend veel mooie plekken vanuit waar je remote kan werken in Spanje, maar de volgende steden springen er wat ons betreft uit:
- Alicante. Alicante is de ideale plek voor een workation. Je reist er makkelijk naartoe vanuit Nederland, het ligt direct aan het strand, is niet al te groot en heeft ook nog eens meer dan 300 dagen per jaar zon! De stad beschikt over een uitstekend glasvezel- en 5G-netwerk, wat voor jou als remote werker natuurlijk goed uitkomt. Verder breidt het aantal co-working spaces snel uit, waardoor je hier ook goed buiten de deur kan werken. Het huren of kopen van een appartement of woning in Alicante is in vergelijking met andere grote Spaanse steden goed betaalbaar.
- Valencia. Valencia heeft het allemaal: een rijke historie, hippe kosmopolitische wijken en prachtige zandstranden. In 2020 werd Valencia zelfs uitgeroepen als beste expat stad ter wereld in de Expat City Ranking. De stad scoorde het hoogst vanwege onder andere de lage kosten van levensonderhoud, het prachtige klimaat en de vele activiteiten die je in je vrije tijd kan ondernemen. Het is dan ook niet gek dat ongeveer 13% van de inwoners in Valencia internationaal is. Vanwege de relatief lage vastgoedprijzen is dit ook een ideale stad om een appartement of woning te kopen.
- Benidorm. Benidorm heeft misschien een wat stoffig imago, maar alleen voor oudere mensen is de stad zeker niet meer! De stad doet er alles aan om remote werkers aan te trekken en werkt dan ook als een magneet op jonge, avontuurlijke ondernemers uit allerlei Europese landen. Hierdoor is er, vooral ook voor remote werkers, veel te beleven in deze stad. Daarnaast vind je hier veel gezellige en hippe eetgelegenheden en koffietentjes. En net als Alicante en Valencia heeft ook Benidorm fijne temperaturen, veel zon, weinig regen en mooie stranden!
Wil je altijd remote kunnen werken in Spanje?
Ben je het zat om ieder jaar weer een nieuwe huurwoning te moeten zoeken? Of ben je op zoek naar een manier om een extra inkomen te genereren? Dan kijken we graag met je naar de mogelijkheden voor het kopen van een appartement of woning aan de Costa Blanca of in Valencia. Want hoe fijn zou het zijn om ieder jaar de winter over te slaan en remote te kunnen werken vanuit je eigen woning in Spanje? Je bepaalt zelf wanneer je gaat en kan de woning verhuren in de maanden dat je er niet bent. Een win-win situatie! Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.