Fietsen aan de Costa Blanca: alles wat je moet weten

In deze gids vind je alles wat je moet weten over fietsen aan de Costa Blanca: wanneer je hier het beste kan fietsen, wat voor soort fietsroutes je hier vindt, hoe het geregeld is met fietspaden í©n met welke verkeersregels je rekening moet houden.

Waarom fietsen aan de Costa Blanca?

De Costa Blanca heeft jaarlijks tussen de 300 en 325 zonnige dagen. Hiermee behoort de regio tot í©í©n van de zonnigste bestemmingen van Europa. Dit betekent dan ook dat je hier het hele jaar door terecht kan om te fietsen. Omdat de temperaturen in de zomer behoorlijk oplopen is de beste periode tussen oktober en mei. Het hoogseizoen wat betreft fietsen aan de Costa Blanca loopt dan ook van begin maart tot eind mei.

Voor ieder wat wils

Of je nou van wielrennen, mountainbiken, of van een rondje sightseeing op de fiets houdt: de Costa Blanca is geschikt voor iedere fietser. Wil je wel kilometers opzoeken, maar niet al teveel hellingen? Langs de kust vind je prachtige fietsroutes mí©t uitzicht op zee. Ben je juist op zoek naar beklimmingen? Ook dan ben je bij de Costa Blanca aan het juiste adres. De Vuelta, ook wel de ronde van Spanje, gebruikt regelmatig het Marina Alta-gebergte. Dit gebergte ligt ten hoogte van Dí©nia en Calpe. De bekendste klim is de Col de Rates. Deze klim begint vanuit het dorpje Parcent en biedt weidse uitzichten op de ruige bergen en oceaan.

Veelzijdigheid van fietsroutes aan de Costa Blanca

Naast fietsen door de bergen en langs de kust zijn er aan de Costa Blanca nog veel meer veelzijdige fietsroutes. Eí©n van deze routes is de sinaasappelroute. Deze route loopt van Alicante, via het binnenland, naar Cullera aan de Middellandse zee. Vanaf Cullera fiets je vervolgens langs de kust naar Valencia. Tijdens deze tocht fiets je dwars door de sinaasappelstreek, door prachtige valleien en authentieke Spaanse dorpjes. De tour duurt enkele dagen, maar je kan er natuurlijk voor kiezen om hem in meerdere keren te rijden. Een betere manier om de regio te ontdekken is er volgens ons niet!

Fietsvriendelijke steden aan de Costa Blanca

Er worden ieder jaar steeds meer fietspaden aangelegd aan de Costa Blanca. Zo heeft Benidorm aangegeven aan het einde van 2021 maar liefst 134 kilometer aan fietspaden te willen hebben. Ook in Valencia is flink geí¯nvesteerd in de aanleg en verbetering van fietspaden. Valencia is met meer dan 150 kilometer aan fietspaden dan ook de ideale fietsstad. Hopelijk volgen de andere steden snel!

Verkeersregels in Spanje

Niet onbelangrijk om te weten zijn de fietsregels die in Spanje gelden. Zo ben je in Spanje verplicht om een fietshelm te dragen als je buiten de bebouwde kom fietst. Ondanks dat we dit in Nederland niet gewend zijn, is het voor je eigen veiligheid zeker aan te raden. Een andere verkeersregel die afwijkt van die in Nederland is dat snelverkeer voorrang heeft. Kom je van rechts? Dan heb je niet automatisch voorrang. Alleen wanneer jij sneller bent dan degene die van links komt krijg je voorrang. Nog een afwijkende en belangrijke regel is dat je in Spanje niet met oordopjes in mag fietsen. Je kan hierdoor helaas geen muziek luisteren op de fiets. Maar eerlijk is eerlijk, met zo’n mooie omgeving is muziek luisteren toch eigenlijk ook helemaal niet nodig?

Fietsen huren aan de Costa Blanca

Ga je op (fiets)vakantie naar de Costa Blanca? Of woon je aan de Costa Blanca, maar heb je zelf nog geen fiets? Er zijn gelukkig talloze bedrijven waar je een fiets kan huren. Stadsfietsen, racefietsen, mountainbikes, E-bikes: alle soorten fietsen zijn te huur. Het is aan te raden om vooraf een fiets te reserveren. Helemaal als je in het hoogseizoen, van begin maart tot eind mei, wil fietsen aan de Costa Blanca.

Meer informatie over fietsen aan de Costa Blanca?

De Costa Blanca is volgens velen í©í©n van de beste regio’s in Europa om te fietsen, en daar zijn wij het helemaal mee eens! Wil je meer informatie over fietsen aan de Costa Blanca? Of wil je een huis kopen, zodat je hier nog veel vaker kan fietsen? Neem contact met ons op voor meer informatie en de mogelijkheden.